Dagdrömmar, koncentrationssvårigheter och svårighet att få ordning på tankarna drabbar oss alla lite då och då. Lösningen på förvirringen kan vara att ta itu med en storstädning av själ och sinne. Med ordning och reda i det inre bereder man plats för nya friska tankar och riktningar i livet. Garderobsröjning, skrivbords städning kan vara effektivt när vi behöver att få ordning runt omkring oss. Men när det gäller den inre mentala och själsliga storstädningen finns det få enkla metoder att tillgå. Men här kommer en 30 dagars storstädning som innehåller lika många uppgifter som dagar. Den kan påbörjas när som helst och uppgifterna är enkla och naturliga och bygger på varandra.

Under de 30 dagarna ska man också tänka på att äta mat som ger mycket näring. Det är bra att äta små och regelbundna måltider så att kroppen har ständig tillgång på energi. Frukost, lunch och middag samt ett par mellan mål och eventuellt en kvällsmacka brukar passa de flesta. Kosten bör bestå av mycket frukt och grönsaker, bönor och linser samt fisk och fågel men sparsamt med rött kött, kolhydrater med högt innehåll av socker, fett samt mejeriprodukter. Välj gärna ekologiska produkter.

Under programmet behövs också en CD skiva eller ett kassettband med avspänningsmusik, en anteckningsbok för anteckningar och dagboksskrivande.

Vecka 1.

Dag 2. Avsätt tid för dig själv. Du är den viktigaste personen i ditt liv. Ta minst 60 minuter per dag för dig själv, där du gör vad du vill och kan samla dina tankar. Ta en fika, en promenad, lägg en ansiktsmask, läs något, meditera, tvätta bilen, ja vad som helst bara du gör det för din egen skull. Tiden är till för att förbättra din livskvalitet. Försök även att slappna av i ansiktet hela dagen. Skriv ner i dagboken hur det kändes.

Dag 3.

Dag 4. Låna en bok på biblioteket eller köp en bok, läs några kapitel i den boken. Tala om för dina nära och kära att du tycker om dem. I kväll är det TV fritt. Skriv ner i dagboken hur det kändes.

Dag 7. Slut ögonen och föreställ dig en våg som slår mot stranden, varje gång som du andas in slår den mot stranden när du andas ut går den ut igen, andas ända ner i magen in genom näsan och ut genom munnen gör detta i 15 minuter.  Känn hur du kommer till ro och landar. Sätt sedan  igång och skriv. 

Dag 9. Köp en eller flera blommor och ge till någon eller några av dina nära och kära. Skriv ner i dagboken hur det kändes.

Dag 10. Idag så ska dig sätta dig avskiljt utan störande ljud och tända ett ljus, sedan ska du rikta hela din uppmärksamhet på ljuset under 20 minuter tänk på att andas med magen in genom näsan och ut genom munnen.  Anteckna sedan hur det kändes.

Dag 11.

Dag 12. Skriv ner hur det känns att bryta allt invant.

Dag 16.

Dag 17. Drömmar och önskningar I dag ska du dagdrömma om hur du vill leva ditt liv. Skriv ner vad du dagdrömmer om, sätt dig ner sedan och försjunk dig i dessa. Föreställ dig hur du agerar i de olika situationerna. Skriv ner i dagboken hur det kändes.

Dag 21. Lek och ha roligt. Ha roligt på ett enkelt och lättsamt sätt. Gräv fram barndomens minnen och leta rätt på alla spel du spelade som barn. Spela något av dem. Bjud hem vänner efter jobbet, avkoppling och lättsam samvaro är vad som gäller i dag. Så får du perspektiv på dina vedermödor. Skriv ner i dagboken hur det kändes.

Dag 22. Bara vara dag. Använd dagen för att komma ifatt med oavslutade uppgifter eller till Våg avslappningen och ljus avslappningen. Skriv ner i dagboken hur det kändes.

Dag 23. En energikick för hjärnan. I dag ska du kicka dig med till exempel eteriska oljor som piggar upp, mentol- eller pepparminttuggummi, med att ge dig själv ansikts- och huvudmassage, djupandning någon form av avslappning t.ex. andningsövningar, ljusavslappningen eller våg andningen eller en lite stund av mikrosömn när du känner dig hängig.  Skriv ner i dagboken hur det kändes.

Dag 24. 

Dag 25. Rita din dag. Nu börjar du bli mer medveten om dig själv och hur du ser på världen. Men vet du hur din omgivning ser ut? Vilken färg grannen har på postlådan? Hur många affärer du passerar till jobbet? Hur stolarna ser ut på lunchrestaurangen? I dag ska du rita åtminstone tre saker från din vardag. Beskriv allt som om du skulle avge ett vittnesmål. Öppna ditt sinne och se!

Skriv ner i dagboken hur det kändes.

Dag 26. Affirmationer och visualiseringar. I dag ska du lära dig att formulera dina egna affirmationer och skapa dina egna visualiseringar som kommer att hjälpa dig att ge dig kraft att hantera olika situationer i framtiden. Affirmationer ska börja med ”jag”, vara korta, positiva och formulerade i nutid. Till exempel ”Jag mår fantastiskt bra”, ”Jag uppskattar mig själv”, och så vidare. Upprepa dina affirmationer ofta, tyst eller högt. Vid visualiseringar skapar du mentala bilder av de saker du önskar. Ser inom dig hur du gör det du vill och är den du vill vara. Öva varje dag så ser du snart skillnad. Skriv ner i dagboken hur det kändes.

Dag 27

Dag 29.

Lycka till med kärlek

Kjell Haglund