De flesta av oss har hört uttrycket ”Carpe diem”, fånga dagen. En värdefull påminnelse om att leva till fullo, men det är inte någon realistisk tanke eftersom man inte kan fånga en hel dag. Man kan bara fånga det här ögonblicket så det mest sanna påståendet är ”Carpe punctum”, fånga ögonblicket. Det förtjänar din fulla uppmärksamhet, för det kommer inte tillbaka.

Vi människor av i dag är oerhört splittrade, vi ska göra flera saker samtidigt och har uppenbara svårigheter att koncentrera oss. En indisk vis man liknade den västerländska människans tanke vid en berusad apa, som är biten i benet av en skorpion och besatt av en djävul. Du som läser detta kan själv kontrollera sin förmåga att vara närvarande här och nu, genom att sätta sig till rätta, blunda och tyst upprepa ordet lugn inom dig i ca fem minuter. Förmodligen börjar du efter några sekunder tänka på t ex vad du ska äta till middag. Det är något som är fel med att det är tankarna som styr oss och inte tvärtom.

Alla rusar vi fram genom livet. Och fort ska det gå. Varför har vi så bråttom om slutmålet ändå är detsamma för alla ? Där väntar ingen överraskning. Ju snabbare vi tar oss fram, desto mindre upplever vi och desto mindre blir det kvar. Vid livets slut finns det dock ingen som önskade att de hade stressat sig genom livet.

När det går för fort har vi inte tid att uppfatta det som finns runt omkring oss. När vi springer nedför en stadsgata uppfattar vi inte mer än de skyltar som flimrar förbi, om vi skulle gå nedför gatan så hinner vi uppfatta allt som finns i skyltfönstren och skulle vi gå riktigt sakta så är vi närvarande och ser, hör och lägger märke till allt som händer utmed gatan vi uppfattar alla människor. För att kunna bli mer närvarande behöver vi sakta ner både oss själva och vårt tempo. För vad händer på lång sikt om vi sitter fast i snabba prestationer för stunden ?

Det finns andra sätt att leva. Lägg in pauser för vila och reflektion. Stanna upp och låt själen, världen och ditt inre hinna med. Annars är du inte här utan du tänker bara på det som har hänt och planerar det som ska hända.

Att leva är att vara närvarande, men det kräver mod eftersom närvaro ger närhet, såväl till dig själv som till andra. Att ständigt vara upptagen är ett sätt att hålla andra och sig själv på avstånd. Det är kanske bra att stanna upp och fundera varför du gör så.

Det är en gåva att kunna vara närvarande i det som sker. Livet består av en rad monotona repeterade handlingar såsom att diska, städa, lämna, hämta, handla och laga mat. Att ha närvaro även i dessa till synes enkla och vardagliga handlingar ger oss en möjligt att upptäcka vad vi egentligen gör istället för att hela tiden splittra uppmärksamheten i olika riktningar eftersom det dränerar oss på energi.

Det enda vi vet med säkerhet är att vi har detta liv. Varje stund föds en ny upplevelse. Mörkret är en förutsättning för ljuset. De förenar sig och skapar liv. Livet är det som pågår just nu, men ibland behöver vi stanna upp för att bli medvetna om det.

Många av oss människor bär på en längtan efter att vara del i något större. Att få finnas där för andra och känna samhörighet. Att få dela med sig och få ta del av andras upplevelser. Det är inte religionen som hittat på kärleken till oss själva och andra, utan den finns inom oss. Den finns i vår natur.

I det vardagliga och enkla finns svaret på vårt sökande. Meningen finns i den vi är och det vi gör och skapar om det kommer inifrån oss själva, om vi lever inifrån och ut så tror jag att det är vårt syfte med att leva. Där fyller stillheten en stor plats för att vi ska få kontakt med oss själva och närvaron i själva existensen. Om vi inte stannar upp och smakar på den så kan den smälta bort.

Barn är experter på att vara i ögonblicket. Barn ältar inte det som är historia och oroar sig inte så mycket för framtiden. De lever nu inte snart, inte sedan och inte förr i tiden. Att leva i ögonblicket betraktas av vissa vuxna som ansvarslöst. Ändå verkar det som att de vuxna som har förmåga att vara närvarande, oftast mår bättre och därför orkar ta mer ansvar för det de gör med sin egen tid och för sina medmänniskor. Det är som om vi behöver ladda våra mänskliga batterier genom stunder av närvaro för att klara av vardagens ansvarsfulla uppgifter. Tänk på att livet består av en serie ögonblick, bara nuet existerar, det förflutna och framtiden är illusioner och konstruktioner. Din kropp lever i ögonblicket.

 

Kvaliteten på dina ögonblick bestämmer kvaliteten på ditt liv.

Att fullständigt kunna släppa allt som har varit är ett av de högsta mål vi kan sätta upp för oss själva. Det är det här ögonblicket som räknas. När vi har lärt oss att leva totalt i ögonblicket fungerar allt i våra liv. Då är det förflutna över. Då finns ingen oro för framtiden. Då existerar endast ögonblicket. Då har vi frid i våra hjärtan. Genom att mera medvetet leva i ögonblicket behöver vi inte veta vad som skall hända 2010, nästa år, nästa månad, nästa vecka eller ens i morgon. I det nuvarande ögonblicket nu, vet jag vilket steg jag ska ta. Det är bara en sak som räknas och det är ögonblicket. Det är nu jag skapar min framtid.

Det är aldrig för sent att förändra sig. Vår styrka ligger i det nuvarande ögonblicket. Döm inte dig själv och andra människor för något du eller de gjorde igår eller för tjugo år sedan. Vi kan alltid välja att ändra riktning i livet. Varje sekund är en ny början samtidigt som vi förflyttar oss till en ny sekund och en ny början. Allt sker nu. Nuet är alltid nytt med ständigt nya förändringar. Vi kan aldrig se till det gamla för det gamla har alltid förnyats. Det har förändrats. Mycket eller lite men förändringar sker alltid. Allting är föränderligt.

Vi behöver lära oss att leva mer i ögonblicket. Glöm gårdagen eller var tacksam för den. Var tacksam för allt det som hänt dig fram till nu, för det har hjälpt dig att bli den du är nu, det har format och skapat dig som havet och vinden slipar kantiga, vassa och ojämna stenar och klippor. När vi har lärt oss att leva i ögonblicket, upptäcker vi att allting fungerar i våra liv.

Om jag lever i ögonblicket, är jag alltid beskyddad. Att leva i ögonblicket innebär att ha förtröstan, att lita på en inre vägledning, lyssna inåt och följa den inre rösten. Det betyder inte att jag sitter hemma i soffhörnet och väntar att lyckan skall dimpa ner i huvudet på mig. Det kanske ser ut som att jag stundtals är passiv men inåt är jag mycket aktiv. Jag lyssnar på signaler och jag reser mig upp och följer dem. Jag integrerar känsla och handlingskraft. Fråga ditt hjärta vad som är rätt för dig. Följ stigen var i kontakt med din inre vägledning och du kommer alltid att få det du behöver och ge det du kan, om du vill.

Öppna dig och låt överflödet komma in i ditt liv. Du kommer inte att ångra att du vågade. Du kommer att förvånas hur lätt det gick. Ögonblicket är det vi har. Det förflutna är över. Det har inte mer makt över oss än vi tillåter det ha. Framtiden skapar vi här och nu. Allting leder alltid till något annat, till ett nytt nu. Allt jag tänker, säger och gör nu skapar min framtid.

Med allt större inlevelse och glädje lever jag nu för en bättre framtid, för att leva i ögonblicket, garanterar ett konstant välbefinnande och vårt välbefinnande är den enda indikatorn vi har på om vi följer vår inre sanning eller inte. Vi skapar ett inre paradis här och nu. Det fortplantar sig till vår yttre värld och vi skapar ett paradis också omkring oss.

Det förflutna och framtiden existerar samtidigt som ett ögonblick. Detta är svårt för den mänskliga hjärnan att förstå men är ändå ett faktum. Oavsett om vi förstår detta eller ej, behöver vi alltid se till att leva i ögonblicket. Att leva i ögonblicket är att vara levande. Det handlar inte om att strunta i framtiden eller att rycka på axlarna åt tidigare erfarenheter. Det handlar istället om att skapa en bättre framtid nu.

Vi människor går omkring på jorden och antingen grämer oss över det förflutna eller så väntar vi på att något speciellt eller bättre skall hända i framtiden. På detta vis så glömmer vi bort att leva i ögonblicket. Processen är lika viktig som målet. Älska processen du befinner dig i just nu. Se inte bara målet. Glöm gårdagen. Sluta oroa dig för eller tråna efter morgondagen. Lev NU !

Tiden är som en film av ditt liv, där varje bild visar hur du existerar i varje ögonblick. Du projicerar ditt sinne utifrån det förflutna och framtiden, men du kan inte leva i något annat ögonblick än det här. Genom att leva i ögonblicket kan vi skapa den framtid vi vill ha.

Vart du än går är du där nu ! Frågan är vad gör du nu ? Vi glömmer ofta bort att vi är här dit vi redan kommit, vi går vilse. Vi förlorar kontakten med oss själva och med alla våra möjligheter, då vi befinner oss i en kokong av fantasier som handlar om det som kommer och det som varit allt går på automatik vi kommer inte dit där vi faktiskt är. Vi uppträder som robotar i vårt sätt att tänka, känna och handla. Vi är inte medvetna vad vi gör med och i våra liv, våra oklara ögonblick blir fler och fler till sist upptar de större delen av vårt liv. Ögonblicket.är det enda vi kan arbeta med, ändå glömmer vi bort att vi är här nu i ögonblicket.

Lev i ögonblicket.tona bort det förflutna som är över och framtiden som kommer så småningom. Närvaro i ögonblicket.innebär att du är där just nu detta skapar klarhet, enkelhet, inre frid och harmoni. Närvaro i ögonblicket.kan förändra ditt liv för alltid, alla din problem gäller framtiden eller det förflutna. Närvaro i nuet befriar dig från ånger, oro, nervositet, förvirring, besvikelse, rädsla. Närvaro i ögonblicket.lyser upp ditt sinne och befriar dig från bekymmer. Detta innebär ett nytt sätt att leva.

Vad menas med ögonblicket. Ögonblicket är just nu och det hjälper dej att finna dej tillrätta här och nu. När allt kommer omkring är ögonblicket det enda du någonsin har. Du har bara ögonblicket. Gårdagen samlar damm i dina hjärnvindlingar och morgondagen är bara en tanke. Det kommer aldrig att finnas ett imorgon! När imorgon kommer är det alltid NU. Det är därför som ögonblicket.är ”evigt”. Ge inte upp lyckan i ögonblicket.i tron att det ska bli bättre imorgon Det är det inte och kommer inte att bli.

Uppskjuten lycka kan bli förlorad lycka. Så sluta med att vara så upprörd över att livet är som det är. I det exakta här och nu ögonblicket är det inget du kan göra för att förändra någonting. Låt ditt alltför aktiva sinne slappna av. Våra tankar cirklar hela tiden runt och ångrar det döda förflutna och bekymrar sig om den inbillade framtiden nuet förloras oupphörligt. Gläd dej åt ögonblicket,även om en del av det inte är riktigt vad du vill att det ska vara.