VILL DU BÖRJA ATT SKAFFA DIG ETT LIV!

Nu är det så att jag avskyr att låta mästrande det första jag gör, men om vi ska kunna åstadkomma en förändring i ditt liv så måste jag tala om sanningen som jag ser den. Det du kommer att få läsa nu är min syn på hur de flesta människor lever. Ingen kan veta om jag har rätt när det gäller dig mer än du själv. Jag ber dig inte att byta ut din bedömning mot min, men jag ber dig att noga betänka vad jag har att säga. Jag ber dig också att vara helt ärlig mot dig själv, även om du tycker att det hemskt att behöva erkänna vissa saker om dig själv och ditt liv. Kom ihåg! Du kan inte ändra på något som du inte erkänner!

Så här ser jag på saken. Om ditt liv liknar det liv de flesta lever här i världen, även mitt som det var en gång, kan du helt, ha tappat kontrollen, vare sig du vet det eller ej. Det kanske inte verkar så för omgivningen, men skenet bedrar. Vi bryr oss för tillfället inte om hur andra ser på din situation, vi måste helt koncentrera oss på vad du vill. Det kommer att finnas gott om tid att överväga allt senare.

Fantisera nu tillsammans med mig en stund, bara för diskussionens skull. Jag undrar vad du skulle välja själv, om du som genom ett underverk fick chansen att skriva om manuskriptet för ditt liv från så tidigt i ditt liv som du själv skulle vilja fram till nu. Om du inte hade sparkats in i centrifugen med
alla dess budskap, fällor bestående av «ansvar, krav och förväntningar», om du inte hade ärvt alla livslögner om du inte hade fötts in i en viss familj och dess sociala status och inte vore så djupt begravd i det att det tycktes som om du inte hade några val, vad skulle du välja då? Vad skulle du till exempel välja om du inte vore ekonomiskt bunden till ett liv mellan en avlöning och nästa eller om inte så många vore beroende av dig? Om du inte vore kroniskt överviktig och trött, hur skulle du leva?

Om du istället för att vara fångad i en fälla fritt kunde skapa ditt liv omkring ditt verkliga sanna jag och vad som verkligen är utmärkande för dig och berör dig, hur skulle ditt liv ut? Vad skulle du ändra på och hur? Om du ifrågasätter om det egentligen spelar någon roll vilken bil du kör, var du bor, hur mycket pengar du tjänar eller varför det betyder något om en viss person gillar eller inte gillar dig?

Om du fick en andra chans, skulle du ändra på saker och ting eller skulle du besluta dig för att det välkända var säkrare och hålla dig till det du hade? Skulle du ta vara på en andra chans eller skulle du hejda dig i sista minuten, rädd för att våga dig på något nytt? Skulle du slå dig till ro med det du hade, av fruktan för att det inte skulle finnas något annat för dig där ute? Du kommer att förstå att dessa frågor inte bara är «hypotetiska». Du ska just upptäcka att du har många fler möjligheter att välja vad som händer i ditt liv än vad du någonsin kunnat föreställa dig. Du kommer att få lära dig att nysta upp ditt förflutna på ett sådant sätt att det inte längre kan kontrollera dig och din framtid.

Detta är en resa som börjar med att du vägrar att acceptera och rentav ursäkta dig själv och ditt liv. Om du inte har vad du behöver och vill ha så måste du vara beredd att säga det, och säga det med övertygelse.

Om man frågar andra människor i din närhet «Vem du är», så kommer man att få höra en hel del av dem svara «mamma», «läkare», «rörmokare», «pappa», «snäll» «förskollärare», «revisor», «rolig», «skötsam», «Volvo ägare», «bor i radhus». De flesta vuxna lämnar den frågan obesvarad, de svarar inte på vilka de är, de svarar med vad de gör, var de befinner sig socialt sett eller vilken funktion de anser sig ha i livet. De definierar sig själva genom sina yrken eller sina roller. De svarar med «vad» de gör för att de inte kan svara med «vem» de är. De kan inte tala om för dig vilka de är, för det vet de inte.

Jodå, du existerar på flera olika plan, och beteendeplanet är ett av dessa. Vad du gör är förvisso en faktor av betydelse för vem du är. Men det finns en helt annan nivå i tillvaron, som är skild från vad du sysslar med, och det är den verkliga, sanna och äkta kärnan i den du är. I brist på bättre ord gällande detta verkliga äkta jag som jag refererar till när jag talar om vem du är egentligen så benämner jag det med det sanna jaget.
Jag utgår ifrån att du skulle få stora problem om du försökte beskriva ditt sanna jag för någon annan, för du har förmodligen inte sett eller på annat sätt varit i kontakt med den delen av dig själv på mycket länge, kanske inte sedan du var i 3 – 4 årsålder.

Så låt oss vara uppriktiga. Vem är du? Varför gör du det du nu gör? Är det du gör med ditt liv något som speglar och uttrycker ditt sanna jag? Om du hade ett val, skulle du välja något annat? Vet du ens vad du skulle välja om du hade ett fritt val? Står du i kontakt med detta sanna jag? Har du fattat vad «det» är, eller är det för dig bara en massa psykologiska floskler? Skulle det inte vara tragiskt om ett väldigt annorlunda, livfullt «du» skulle vara begravt under en hög av triviala kom ihåg lappar och du utan att reflektera över den accepterade omvärldens förväntningar? Det finns ett riktigt sant jag inom dig. Kanske lever du ett liv som speglar det, och kanske inte. Kanske är det begravt. Intressant fråga, eller hur? Tänk om….?

Vad är då detta sanna jag som jag gång på gång talar om? Ditt sanna jag är det «du» som finns i ditt innersta inre. Det är den del som inte låter sig definieras genom ditt arbete, var du bor, vem du umgås med, dina funktioner och roller. Det är summan av alla dina unika gåvor, färdigheter, anlag, intressen, talanger, insikter och vishet. Det är totaliteten av de starka sidor och sanningar som du är ensam om och som behöver uttryckas, i motsättning till det du programmerats att tro att du «förutsätts» vara och göra. Det är det jag som blomstrat, omedvetet om sig själv, de gånger i livet då du känt dig som mest lycklig och tillfredsställd. Det är det jag som existerade då du var ett litet barn och som finns kvar när livets smärta, erfarenheter och förväntningar skalats bort.

Det är det jag som fanns innan du blev märkt av dina föräldrars skilsmässa eller sårad när den söta killen i skolan gjorde sig löjlig över din tandställning eller dina kläder. Det är ditt «jag» som fanns innan din make/maka förnedrade dig i den ena diskussionen efter den andra, medan du bara fann dig i
det eftersom du var rädd att bli övergiven. Det är det «jag» som fanns innan du faktiskt blev övergiven av din partner eller till och med dina barn. Det är det «jag» som vill få dig till att bli mer än du är, som inte ens vet vad det innebär att slå sig till ro eller att ge upp.

Har du en levande bild av vem detta sanna jag är? Om svaret är nej, så har viktig livs energi slösats bort och du lever ett kompromiss liv som lurar ifrån dig varje chans att bli verkligt lycklig och tillfreds. Har du en gång i tiden uppmärksamt lyssnat till den där inre rösten? Misstänker du att du på något sätt, någonstans längs livets väg, har tappat kontakten med den? Om det är så, måste du hitta den rösten igen och börja lyssna till dess budskap snarare än att bara ha öra för omvärldens röst och alla där som försöker att kontrollera dig.

Stämmer ditt yttre liv, din officiella personlighet, dåligt överens med det liv du egentligen vill leva och som du vill vara och agera samt allt det du vill göra, det som utgör ditt sanna jag? I så fall har du gett upp kontrollen och lever ett liv som bestäms av det yttre, från utsidan och in, snarare än inifrån och ut.

Att inte leva i överensstämmelse med sitt sanna jag skapar ett tomrum, en ständig närvarande känsla av att vara ofullständig. Du kommer på dig själv med att fundera över om du skulle göra något helt annat med ditt liv. Där finns en rastlöshet, en längtansfull tomhetskänsla som inte ger med sig. Det är som om du hade ett hål i själen. Du kanske försöker fylla det hålet på olika sätt: genom att röka eller dricka alkohol, genom att ständigt arbeta, genom att satsa alltför hårt på make/maka och barn. Kanske tröstäter du i tid och otid. Kanske vänsterprasslar du. Du får barn. Du skiljer dig. Du gifter dig. Du får ett nytt arbete. Du söker efter någonting, vad som helst som kan fylla tomrummet i din själ. Tidvis känner du dig förmodligen väldigt, väldigt ensam.

Märkligt nog känner du en separationssmärta även när du befinner mitt bland folk. Du talar med andra människor men tycker aldrig att någon riktigt lyssnar på dig. Du kan känna dig missförstådd även när du är modig nog att dela med dig av dina känslor. Du är ofta rädd för att någon ska röra vid dig, därför att du inte kan bedöma den andres avsikter, hur nära den personen än kan tyckas stå dig, däribland familjemedlemmar.
Du har kanske på ett smärtsamt sätt fått lära dig att såväl vänner som familj har en förmåga att lämna
dig eller strunta i dina verkliga behov och istället väljer att få dig att vara och göra vad som passar dem. Och om din kamp för att fylla upp tomrummet har pågått tillräckligt länge, har du kanske utvecklat en djupt liggande pessimism. Du har kanske blivit passiv i ditt sökande efter förändring och självuppfyllelse. Resultatet av det hela är att det är sällan du upplever stunder av glädje, frid, harmoni, lycka och balans i ditt liv.

Vi är tvungna att vara uppriktiga om vad det är som står på spel. Att leva i den här världen med tilldelade roller istället för med ditt sanna jag kramar detta all kraft och energi ur dig, den styrka du behöver i din positiva strävan efter sådant som du verkligen sätter värde på. Motsatsen inträffar när du börjar leva ditt liv som ditt sanna jag vill. All den där energin som du annars kastat bort på oviktigheter, kommer att ge dig fart längs ditt livs väg. Du får fart, effektivitet och lätthet. Du blir så mycket mera framgångsrik i livet om du blir den du vill och behöver bli. För att förstå hur mycket styrka som krävs för att hålla nere det sanna jaget, kan vi tänka tillbaka på alla glada minnen från barndomen. När är du lika glad och lycklig idag.

Låt oss nu fundera en stund på hur mycket energi det kostar att leva det låtsas liv jag talat om. Jag talar om ett liv där du ignorerar dina verkliga talanger och gåvor och istället lägger ner din energi på att forma ett liv efter tilldelade eller ärvda roller som är just precis det du inte är. Föreställ dig att du baxar en stor stenbumling uppför en brant bergssida. Känn tyngden och omfånget, hur stenen gör motstånd på alla tänkbara sätt, hur du måste använda alla dina krafter och arbeta i ditt anletes svett för att få arbetet gjort. Gör dig en bild av att du har nått toppen och ger stenen en sista knuff. Den glider lätt ifrån dig och rullar ner på andra sidan berget. Jämför de båda olika uppgifterna. I slutet av en lång jobbig arbetsdag har du kanske lyckats baxa ett enda stenblock ända upp till toppen, men du skulle kunna rulla tusentals stenblock utför samma berg på samma tid och ändå känna det som om du nyss börjat med arbetet. Detta därför att du i det senare fallet får hjälp av tyngdlagen, som ett exempel på en naturlig ordning i universum.

Samma princip äger giltighet i ditt liv. Du äger en kärna av personlighetsdrag, egenskaper, gåvor, talanger, behov och önskningar. Du har ett huvudsyfte med din tillvaro här på jorden. Genom att förtränga den du var avsedd att vara, och behöver vara, gör du något som är i grunden onaturligt. Om du lever för ditt ego, så försöker du i onödan baxa stenbumlingen uppför berget. Du slösar bort all värdefull energi i en kamp mot naturen, en kraft som du istället skulle kunna använda till det som verkligen är du.

Det handlar om att sluta med det själlösa och utmattande uppförandet av alla de roller du aldrig själv skulle ha valt men ändå blivit tilldelad. Att göra någonting mindre än att sluta med dessa roller vore detsamma som att lura dig själv mentalt, andligt, känslomässigt och fysiskt. Resultatet blir katastrofalt för din hälsa.

Det är ett välkänt medicinskt faktum att frågan om vi blir sjuka eller inte, mycket mer handlar om sårbarheten hos immunförsvaret än om hur utsatta vi är för själva för sjukdomen. Det är också väldokumenterat att stress, både känslomässig och fysisk sådan, kraftigt försämrar immunförsvaret.
Otaliga studier visar att frekvensen av influensa och förkylning tilltar med graden av stress. I tider av stress och personligt kaos bryter immunförsvaret helt ihop. Knappast något kan vara en större stressfaktor än förnekandet av det sanna jaget. Därför att all din energi blivit missriktad och förbrukad, äventyras din tillvaro mentalt, känslomässigt, andlig och fysiskt. Vilka är de långsiktiga sammanlagda effekterna av detta?

Jag överdramatiserade inte när jag sade att förnekelse av vem du verkligen är kan ta livet av dig. I sin bok Real Age påpekar Dr Michael Roizen att du för varje år av svår stress minskar din förväntade livslängd med tre år. Enligt hans forskningar förlorar du ytterligare sex år av ditt liv om du inte får utlopp för din verkliga passion.

Om någon gör slut på din energi genom att åstadkomma konstant konflikt och kaos, blir du av med ytterligare åtta år. Faktum är, att du kommer upp till trettiotvå år sammanlagt som du kan förlora på grund av stress och av att leva utifrån ditt ego. Tänk på det! Trettiotvå år är mer än en tredjedel av din förväntade livslängd, bara för att du fortsätter att leva i ditt livsmönster, hellre än att upptäcka och leva ditt liv i samförstånd med ditt sanna jag.

Det krävs så mycket energi att låtsas vara den du inte är. Det behövs så lite för att vara dig själv. Du kommer snabbt att bli varse, att när du är inne på rätt spår, så kommer en enorm energi att lyfta dig. Du känner dig inspirerad och läkt. Enkelt uttryckt kommer du att få uppleva hur det känns att få inre kraft. Att du får en inre kraft innebär att du kan koncentrera livskrafter på dina syften i livet.

När du en gång beslutat dig för att ta kontakt med ditt sanna jag så kommer du att få ett annat perspektiv till och med på de här små tröttsamma «vardagsbekymren», de som tidigare irriterade dig så mycket. Du kommer inte längre att känna dig besvärad eller hotad av att du blev uppehållen i fem minuter av en ohyfsad kassörska i snabbköpet eller låta det förstöra din eftermiddag. Du kommer att veta att det inte finns något som jag rubba dig, inget som kan få dig ur balans, för du har balansen inom dig.

Du kommer att ha redskapen för att utmana ditt ego, att avgöra vad som är bra och vad som är dåligt, vad som smärtar och vad som bringar glädje, vad som är du och vad som inte är du. Tycker du inte att det är dags nu för att ge ditt liv en ny inriktning, att det faktiskt är hög tid nu? Jag misstänker att du först och främst tar hand om allt annat och alla andra i ditt liv och att du för det mesta sätter dina egna behov sist, om du överhuvudtaget bryr dig om dom. Ändå säger mig det faktum att du läser den här hemsidan att du måste känna ett behov av förändring.

På något plan är du redo att göra något nytt med ditt liv och jag vill passa på tillfället när du är beredd.
Du vet att jag har rätt. Vad du kanske inte är medveten om, är hur dödligt allvarligt jag ser på min uppgift att få dig att se ditt riktiga sanna jag och hur dramatiskt ditt liv kan förändras när du får tillgång till en fantastisk inre kraft som du kanske inte ens är medveten om att du hade förlorat. Du förtjänar något bättre än det liv du lever nu. Du är kapabel till mer än du gör och upplever nu. Du kan få fart på ditt liv om du kopplar samman ditt sanna jag och din omvärld. För att åstadkomma det, så måste du komma i nära kontakt med dig själv.

Det är därför du behöver lite vägledd självdiagnos. Att svara på frågor om dig själv, det rätta frågorna, hjälper dig att få perspektiv på din livssituation, att bli ärlig mot dig själv och att börja tänka på dina alternativ. Om du säger «allt är bra med mig» men du säger det för att du kompromissar, så därför behöver du få veta hur det står till med dig. Följaktligen kommer din färd genom den här hemsidan att vara interaktiv, för praktiskt taget varje begrepp som dyker upp så kommer jag att be dig att stanna upp och tillämpa det på din egen livserfarenhet.

Låt oss nu komma överens om en sak innan vi börjar. När vi rör oss framåt så måste du obetingat handskas med din inre känsla , bara din inre känsla. När du riktar in dig på frågan om dig själv uppmanar jag dig att från och med nu sluta ägna dig åt antaganden eller åsikter och istället börja lyssna på din inre känsla. Nu låter det här kanske enkelt, men du ska vara klar över att när det blir tal om att hantera dig själv kan all din inneboende energi verka i motsatt riktning, det kanske var många år sedan du lyssnade på din inre känsla.

Kom ihåg att en lögn som inte bemötts blir till en sanning. Antingen har du själv eller andra intalat dig en del av den smörjan så länge att du helt automatiskt tror på den. Det skulle aldrig ha hänt om du hade lyssnat på din inre känsla som kommer från ditt sanna jag. Men anta att jag ställer dig inför någon aspekt av dig själv som inte är så objektiv och självklar, såsom din duglighet, ditt värde, din åtråvärdhet eller din känslighet. Dessa områden är långt ifrån tydliga och klart avgränsade. Jag kan inte visa upp någon liter av ditt mänskliga värde eller ett kilo av din själsliga tyngd.
Oavsett om det är du själv eller någon annan som utrycker åsikten att du till exempel är värdelös, måste du lyssna på din inre känsla, det är den enda riktiga värdemätaren som du har, annars är du såld. Om du inte har den blekaste aning om vad som verkligen gäller går du rakt in fällan.

Ändå ser jag människor bli lurade, gång på gång, enligt något slags bisarr logik som aldrig kommer att upphöra att förvåna mig. En vän till dig levererar någon sorts luddig och ogrundad kritik, och eftersom vi inte har gjort oss mödan att lyssna på oss själva, går vi på det och låter det tränga in i vår minnesbank. Vi gör samma sak mot oss själva med våra egna åsikter! Därför är det nödvändigt att du, när du undersöker ditt livsmönster, noga skiljer känslan från dina tankar. Åsikter är bara åsikter och åsikter kan hela tiden förändras. Vad jag vill hjälpa dig med är att sluta brottas med åsikter om dig själv och istället komma i kontakt med din inre känsla.

När du väl börjar lyssna på din inre känsla, så kan du relatera till omvärlden på ett helt annat sätt. Du kommer att sluta intala dig själv, att du på något sätt måste förtjäna att finnas på jorden genom att vara smart, rik, rolig, vacker, vad som helst. I stället ska du tala om för omvärlden att du har all rätt att vara här, för i ditt inre vet du att du har egenskaper som är värda att acceptera. Jag vet det om mig själv. Det kan kanske ta lite tid att komma dit, men jag vet vem jag är och jag vet att om du känner mig, så är vi redo att gå vidare.

Jag gör så stor sak av det här därför att jag vet att i allas liv finns det för många solkiga bilder (föreställningar) och nästan dubbletter av allting dessutom. Ofta händer det utan att du ens är medveten om det. Det är som om ditt sanna jag var en bild projicerad på en vägg. Först är den skarp och tydlig. Lysande färger, knivskarpa konturer, det kan inte råda några tvivel om vad bilden föreställer. Om du hade fått frågan i din barndom «Vem är du»? Då hade du kunnat peka på bilden och med stolthet säga, «Det där är jag». Sedan började din sociala omvärld att programmera dig både
medvetet och omedvetet med olika livslögner, vilket innebar att din bild av dig själv blev suddigare och suddigare och du skaffade dig hela tiden nya livslögner. Detta pågick under många år. Tiden gick och du upphörde med att testa sanningshalten i alla påståenden och processen fortsatte. När du nu tittar på väggen så ser du bara en röra av suddiga linjer och skiftande färger. Ditt sanna jag har hamnat helt utanför fokus, fakta har förvanskats av dina nya åsikter och andras, som kanske inte haft ditt bästa för ögonen.

Allt detta innebär att du nu måste vara villig att ifrågasätta praktiskt taget varje tanke, känsla eller reaktion du har när det gäller dig själv. Det är naturligt och «normalt» att lita på sina tankar, men tänk om du har fel? Tänk om du går miste om vissa viktiga aspekter av dig själv? Om du accepterar dina tankar som fakta, så kommer du inte längre att söka ny information, därför att du tar för givet att du har alla svaren. Du kommer att förneka grundläggande realiteter i ditt eget liv, fakta som du inte har råd att gå miste om. Du kommer att få din information från en bild som är helt och hållet diffus och opålitlig.

Jag uppmanar dig att börja vara skeptisk mot dina invanda livsmönster. Försök istället att komma underfund med exakt vad/vilka som skapat dina livslögner och anpassningsförmåga som i sin tur skapat dina livsmönster. Låt oss tillsammans skapa oss en uppfattning om vad/vem som har skapt dig till att vara den du är. Sök ny information om dig själv, för jag försäkrar dig att det finns sidor av dig själv i ditt sanna jag, som vill komma i dager och se ljuset i ditt liv, som vill framträda ur den här röran av livslögner och anpassningsförmågor.

Det skulle vara tragiskt om du misslyckades med att hitta ditt verkliga sanna jag för att du har ditt huvud fullt av gamla fixa idéer om hur livet ska vara. Var och en av oss, du inräknad, bär inom oss allt vi någon behöver vara och göra, och har allting vi någonsin kommer att önska eller behöva. Jag tror fullt och fast på att allting finns inom oss från början när vi föds, att vi utrustats med allting som jag och du behöver för att kunna fullfölja vår uppgift här på jorden. Vi har redskapen, vi har ingredienserna, vi har allt vi behöver för att kunna gå ut i världen och leva vår egen inre livssanning. Och för var och en av oss är denna uppsättning av gåvor unika. Alla dessa resurser finns i vårt eget sanna jag.
Om du känner dig oförmögen eller illa rustad att ta hand om ditt liv, och det är en svår sanning att svälja, följ mig då om nödvändigt blint, utan att fråga varför, för jag lovar dig att under allt det där skräpet som du kanske samlat på dig på din livsresa, ligger de talanger och färdigheter jag vet finns där. Om du känner att du inte någon kontakt med dina strävanden, privata, yrkesmässiga, känslomässiga, fysiska eller andliga, kan du mycket väl vara så att det inte är dig det är något fel på, utan att du jagar efter fel saker.

Om du kämpar med problem på något område av ditt liv, karriär, relationer, ekonomi, familj eller känslor och krav på dig själv, är det fullt möjligt att problemet inte ligger hos dig utan hos ditt ego. Du kanske i själva verket närmar dig människor, syften, uppgifter och egna erfarenheter på ett sätt som är oförenligt med ditt riktiga sanna jag. Som jag sa förut, fastna inte i stelbent tänkande. Du måste vara villig att i grunden ifrågasätta varje enskild aspekt av ditt liv, inklusive att du faktiskt kanske vill ha och strävar efter sådant som helt enkelt inte är det rätta för dig.

Ditt sanna jag finns där, har alltid funnits där, och det är fullt tillgängligt för dig. Du är inget undantag från detta faktum. Det finns inga undantag. Dina speciella karaktäristiska personlighetsdrag och ditt förråd av oförvanskad kunskap är det som definierar dig och som skiljer dig från alla andra människor i hela världen. Denna din egenart är emellertid verklig om och endast om du lever ett liv där det som är unikt för dig tillåts att komma fram. Du måste erövra varje äkta område av vad som är du och tillåta det att inta en central plats i ditt liv. Och det kan du börja tillåta när som helst.

Återupptäckandet av det sanna jaget är inget mystiskt arbete som inte kan utföras bara av en filosof på någon bergstopp någonstans, det är ett arbete som kan och måste utföras av dig själv. Du kan inte vara du utan att känna dig själv. Du kanske kan nå dig själv, men du måste också själv ta kontakt. Låter du bli, blir du inte något annat än en i mängden. Det jag som nu styr ditt liv blev inte bara till av en slump. Det är resultatet av stora mängder programmeringar av din sociala omgivning under hela din uppväxt. Genom de här programmeringarna så skapas ditt ego, som i sin tur avskärmar dig från ditt sanna jag. Vilket har inneburit att livet har farit fram hårt och okänsligt fram med dig.

Ditt ego är oäkta, det innebär att när du lever ditt liv genom ditt ego så dras du bort från den som du var en gång i tiden. Resultatet blir att du börjar strunta i vem och vad du innerst inne är och vad du vill och behöver. Det jag som då tar över väljer att skapa om dig till att vara anpassingsbar, där hela ditt liv går ut på att anpassa dig till din sociala omgivning. Denna anpassliga version av ditt jag, ditt ego må vara bekväm för omgivningen, men det gör dig frustrerad och utan hopp, passion, hängivelse, inre frid, harmoni, balans, kärlek, lycka och en stor portion meningsfullhet.

För att kunna frigöra dig från ditt ego och återknyta till ditt sanna jag måste du förstå hur de båda formerna av påverkan, dina livslögner och anpassningsförmåga, har bidragit till det liv du lever nu och hur du kan få dessa influenser under kontroll medan du skapar det du egentligen vill och behöver ha. Ditt ego är källan till en falsk identitet och felaktig information. Ditt ego nöjer sig inte med att förse dig med felaktig information om vem du är och vad du ska göra med ditt liv, det till och med blockerar tillgången till den kunskap du behöver för att upprätthålla förbindelsen med ditt sanna jag.

Att lita till information från ditt ego är detsamma som att försöka orientera efter en missvisande kompass. Tänk på saken så här. När du kommer till en vägkorsning och ska svänga till höger, så svänger du åt vänster istället. Detta är dubbelt illa. Inte nog med att du genom att svänga till vänster hamnar på ett ställe som du inte behöver komma till, minst lika viktigt är att du också hindras från att färdas i rätt riktning. Om du reser tio mil åt vänster, när du skulle ha rest tio mil åt höger, har du gjort ett trettio mils misstag, de tio mil som du körde i fel riktning, de tio mil som du måste köra tillbaka för att komma till utgångspunkten, och de tio mil som du måste färdas för att komma dit du skulle. Det är den sortens misstag du råkar ut för om du lever genom ditt ego, och det om något förklarar att det är dags att begära «time out» nu för att fastställa var du är. Är den riktning som du styr mot i ditt liv just nu, verkligen den väg du vill följa?
Om det verkligen fattas saker i ditt liv du lever, behöver du fråga dig själv. Varför lever jag inte livet som jag vill ha det, och du måste ställa den frågan genast. Du måste fråga dig själv hur du ska ta kontroll här och nu. Kanske begär du inte tillräckligt mycket av dig själv för att du tycker att du sitter fast i en fälla. Du tror inte att du har något val. Kanske hålls du tillbaka av brist på pengar eller möjligheter eller av människor i ditt liv som skulle känna sig hotade om du började att med att ha ett meningsfullt liv. Kanske vet du bara inte åt vilket håll du ska röra dig eller vad du vill med ditt liv.

Hur det än ser ut i ditt fall, får du inte låta dessa «skäl» bli till «ursäkter». Lätt eller svårt, vad jag säger är att du har ansvaret för att bli allt det du kan bli, för familjen och din sociala omvärld. Det är ditt liv och tiden går. Om du förblir fångad i självförnekelse, kommer dagar, veckor, månader och år att fortsätta att slösas bort, tid som kunde och borde ha varit fantastiskt och meningsfull.

Är idag ett bra exempel? Fundera på saken. Liksom många tidigare dagar är den nu förbi och för alltid förbrukad. Vad du än har gjort eller inte gjort, känt eller inte känt, plågats av eller njutit av, delat med dig av eller inte delat med dig till någon annan, så är gjort. Skillnaden är den att genom att läsa den här boken, genom att öppna ditt hjärta och ditt sinne för möjligheten till förändring, åstadkommer du en förändring just denna dag. Du har påbörjat en resa, en resa tillbaka genom en massa bråte som du samlat på dig i livet, tillbaka till ditt sanna jag.

Du kommer snart att inse att allt du har och inte har, det har inte kommit till av en slump. Det är ingen slump eller tillfällighet, eftersom något sådant inte finns. Även om du känner det som om du är fånge i ditt eget liv och av alla omständlig heter runt omkring dig, så är du inte det. Du är inte fånge vare sig i det förflutna eller i nuet. Du kommer att lära dig att din livskvalitet inte formas av slumpen, tvärtom är det slutprodukten av de val du gör eller gjort, både inre och yttre. Det innebär, vare sig du vet eller inte, att du haft och alltid kommer att ha en oerhörd makt att forma ditt liv så du vill ha det.

Problemet har varit att du kanske inte vetat att du faktiskt gjort så livsavgörande val och handlingar eller att det fanns många olika alternativ att välja mellan. Tro mig när jag säger att det alltid finns olika möjligheter att välja mellan och att du alltid gjort sådana val. Faktum är att du inte kan välja att «inte välja», därför att inte välja är också ett val. När vi i de följande kapitlen fortsätter att analysera ditt liv kommer mycket som verkar förvirrande och förbryllande att te sig helt klart. Du kommer snart att bli varse att du kan bygga vidare på en del val som du gjort och ändra eller välja bort områden där du gjort svaga eller fel val.

Den förändring som måste ske i ditt liv ska komma inifrån. Tänk på att du inte kan förändra världen, du kan inte förändra dess dagordning och du kan sällan ändra på dem som finns i din sociala omgivning. Det du kan ändra på är ditt sätt att brottas med din omvärld och människorna i den.
När du ändrar uppfattning om dig själv, när du börjar visa vem du är, när du börja att ompröva dig själv och upptäcker nya möjligheter och förmågor och får en bättre kontroll över dig själv, då kan du börja fokusera på ditt sanna jag, som är verkligt, istället för ditt ego som är overkligt. Jag upprepar den goda nyheten att den enda människa du behöver för att lyckas med att frilägga och att få det sanna jaget tillbaka är du själv.