Allt i ditt liv utgår från dig se till att det är något bra

Säg jag istället för man. Använd jag språk för att visa att det du påstår gäller dig, att du pratar om dina egna känslor. Många människor undviker att använda ordet jag därför att de tycker att de drar uppmärksamheten till sig. De inbillar sig att folk ska tro att de är själviska. Det viktigaste är att ordet jag innebär att du tar ansvar för det du säger. Uttryck vad du känner och tänker. Vänta inte på att någon annan ska säga vad du tänkt säga. Att säga sin mening har en bra effekt på självrespekten, framför allt om du vågar säga vad du anser innan du vet vad någon annan tycker. Prata positivt med dig själv. Hur många negativa budskap far genom ditt huvud varje dag? Det är egentligen inte konstigt om självkänslan är låg. Dag ut och dag in matar vi oss med många dystra och orättvisa budskap om oss själva.

Våga göra något nytt. Tänj dina gränser och gör saker som du inte gjort tidigare. Våga gå lite utanför ditt livsmönster och trygghetszon. Du kan mer än du tror. Inom den här trygghetszonen finns allt som du gjort så ofta att det känns bekvämt att göra det igen. Använd dina möjligheter. Ofta pratar vi om allt vi inte klarar, våga istället titta på det du är bra på och utveckla det.

Ge/ta emot andras beröm. Att visa uppskattning eller berömma någon för något vi tycker de gjort bra kan kännas svårt för många. Hur ofta kommer du ihåg, eller tar dig tid, att berätta för andra hur mycket du tycker om, beundrar eller uppskattar dem? För många är det inte ofta nog. Alla komplimanger gör gott, om de är ärligt menade. Också här gäller övning, träna i att berömma andra ärligt och uppriktigt. Så, säg vad du tycker om, beundrar eller uppskattar hos minst en person varje dag.

Skaffa perspektiv på tillvaron. Fråga också dig själv hur viktigt det som du just nu är arg/besviken över kommer att vara nästa vecka – nästa år – om tio år. Ta vara på tillfällen att vara anonym. Testa ett nytt jag. Människor du aldrig mött förr har ingen förutfattad mening om att du ska vara eller klä dig på ett visst sätt. Passa på när du lämnar din hemmabana.

Låt inte omgivningen bestämma hur du ska vara. Du ska själv bestämma när du duger. Du kan aldrig bli tillfreds av att duga åt någon annan. Våga älska dig själv. Låter det för mycket, så börja åtminstone med att tycka om dig själv. Du är unik, speciell och helt otrolig. Din relation till dig själv är den viktigaste relationen i ditt liv. Fungerar inte den är det svårt att få andra relationer att fungera. Om du inte stödjer dig själv kan du inte förvänta dig stöd från andra. Ge dig själv det du borde ha fått som liten ovillkorlig kärlek. Den enda du kan förändra är dig själv så sätt igång gör det bästa av ditt liv och njut av det. 

Övning 1.

Sätt dig framför en spegel. Möt din egen blick och andas djupt ett tag, in genom näsan och ut genom munnen. Håll ihop dina händer framför bröstkorgen. För varje djupt andetag för du isär händerna utåt lite i taget. Bestäm dig i andningen för att «Jag har rätt att ta plats». Efter ca 10 andetag håller du armarna rakt ut åt sidan och bara tillåter dig att ha ett stort utrymme. Känn att du har rätt att ta plats och förstå att den du möter nu är den människa du måste lita mest på, ge mest tid och utrymme. Lägg nu bara ner händerna i knät och lyssna till vad du känner. Berätta om dessa känslor för honom/henne i spegeln. Det kan vara hemligheter, löften eller saker i livet. Det viktiga är att du börjar bygga upp ett förtroende för dig själv! Gör detta ca 5-10 minuter per dag, och du kommer att lära känna dig själv på nytt, mer och mer för varje dag 

Övning 2. balansering:

Stå upp och skaka loss kroppen i några djupa andetag. Befria dig från spänningar och stress. Sätt dig ner bekvämt och koppla ihop fingertopparna på höger och vänster hand med varandra framför bröst korgen. Sätt tummarna mot centrum av bröstkorgen och vila med blicken rakt fram. Andas nu mjukt ut och in genom näsan ända ner till magen. Känn att du är i kontakt med hela kroppen. Ta ett par andetag ner i fötterna för att landa helt. Tänk dig att du viker ut kropps halvorna åt sidan, så att du håller en V-form av öppenhet hela vägen ner. Andas nu mjukt och låt kroppen balanseras automatiskt. Vila så i ca 5 minuter. Avsluta med att sträcka ut armar och ben i ett djupt andetag.